Publicatiedatum 01-11-2020

Lupino maakt indruk in MXGP comeback in Arco de Trento en sterk debuut van Doninck

Gebben Van Venrooy Racing Yamaha Racing LOGODe laatste triple header Grand Prix van dit seizoen wordt verreden op het harde circuit van Arco di Trento in Italie.

Brent Van Doninck, Arco Di Trento, 01 11 20Door een valpartij tijdens een training in Nederland waarbij hij een heupblessure heeft opgelopen, was Calvin Vlaanderen niet in staat om deel te nemen aan deze wedstrijd. Het team maakte snel de beslissing om Brent van Doninck in te zetten als vervanger van Vlaanderen in de laatste drie wedstrijden van het seizoen. Voor van Doninck is dit een mooie kans om te laten zien wat hij kan.

Lupino liep tijdens de triple header Grand Prix in Mantova een enkelblessure op en miste hierdoor zes Grand Prix’s. Het team was dan ook blij om hem tijdens de laatste drie Grand Prix’s weer te verwelkomen onder de tent van de teamtruck.

In de tijdtraining wist Lupino een elfde tijd op de klok te zetten terwijl van Doninck uitkwam op een vijftiende tijd. Hiermee verzekerden de rijders zich van een goede startplaats in de beide manches. Omdat het voor van Doninck pas de eerste keer was dat hij op de Yamaha YZF450 van het team reed, was hij tevreden met zijn kwalificatie en was slechts 2.6 sec langzamer dan de snelste rijder op het circuit.
Allessandro Lupino, Arco Di Trento, 01 11 20

Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte, was het Lupino die een hele goede start wist te pakken en op een vijfde plaats uit de eerste twee bochten kwam. Ondanks dat dit sinds weken weer zijn eerste wedstrijd was, kon hij het hoge tempo goed aan. Maar liefst veertien ronden wist hij de vijfde plaats vast te houden totdat de fabrieksrijders Gautier Paulin en Clement Desalle hem wisten te passeren en hij als zevende werd afgevlagd.

Brent van Doninck raakte in de tweede bocht na de start betrokken bij een valpartij en had de moeilijke taak om zich in het sterke MXGP deelnemersveld naar voren te vechten. Vanaf een laatste plaats kwam de Belg terug naar een zestiende plaats en was hiermee blij dat hij het team terug kon betalen voor het vertrouwen dat ze in hem hadden gesteld. Tevens liet hij hiermee zien dat zijn snelheid goed was om in de tweede manche nog hoger te kunnen finishen.

Brent Van Doninck, Arco Di Trento, 01 11 20

In de tweede manche kwamen beide rijders zonder problemen uit de eerste ronde en kwamen beiden in de top tien voorbij start/finish. Lupino reed op een vijfde plaats en voelde zich duidelijk thuis op het circuit van Arco di Trento. Gajser en Febvre wisten hem gedurende de wedstrijd te passeren maar met een briljante zevende plaats werd hij sterk zesde in het dagklassement.

Brent van Doninck liet zijn potentie in de tweede manche zien door de hele manche op een tiende plaats te rijden en ook op deze positie over de finish te komen. Voor de Belg, die nog steeds aan het wennen is aan het rijden met de Yamaha, is dit een indrukwekkende prestatie en heeft hiermee veel potentie laten zien. Van Doninck eindigde op een dertiende plaats in het dagklassement en heeft hiermee een solide start gemaakt in de triple header Grand Prix.

Het team zal zich nu gaan voorbereiden op de voorlaatste wedstrijd van het wereldkampioenschap, welke op woensdag opnieuw op het circuit van Arco di Trento verreden zal worden.

Alessandro Lupino (6e Overall): ‘’Ik ben heel blij met mijn comeback. Ik wist dat het zwaar zou worden omdat mijn conditie momenteel niet geweldig is. Vanaf Mantova tot nu heb ik slechts vier keer gereden, dat is vier keer in een maand. Tegen het einde had ik niet meer de energie om nog eens extra aan te zetten waardoor ik iets gas terug moest nemen. Toch zijn dit goede resultaten voor mijzelf en het team. Ik wil de sponsors van het team en alle mensen rondom mij bedanken. Het was een mooie Grand Prix en ik ga proberen om op woensdag hetzelfde te doen.’’

Brent van Doninck (13e Overall): ‘’Het was een hele goede dag omdat het pas de eerste keer was dat ik op de motor van het team reed waardoor alles nieuw was voor mij. In de training heb ik veel ronden gereden om aan de motor te wennen en wist een vijftiende tijd op de klok te zetten. In de eerste manche pakte ik een slechte start. De motor was in de training heel agressief waardoor ik voor de eerste manche besloot om een ander tandwiel op de motor te laten leggen maar dit pakte verkeerd uit bij de start. Ook kwam ik nog in de tweede bocht ten val waardoor ik als laatste aan de wedstrijd moest beginnen. In de derde ronde kwam ik opnieuw met twee andere rijders ten val waarbij ik opnieuw veel tijd verloor. Ik heb de achtervolging ingezet en het rijden ging heel goed. Tegen het einde van de manche maakte ik een aantal fouten en verloor mijn ritme maar een zestiende plaats was ok! Voor de tweede manche hebben we opnieuw een paar wijzigingen aan de motor doorgevoerd. Ditmaal pakte ik een betere start en zat rond de twaalfde plaats bij het uitkomen van de eerste ronde. Ik heb een aantal rijders ingehaald en kwam aan op een tiende plaats. Hier heb ik de hele manche gereden en mooie gevechten uitgevochten met Brian Bogers, Ivo Monticelli en Jeremy van Horebeek reed de hele manche vlak achter mij. Ik slaagde er niet in om Bogers te passeren maar het rijden ging goed en ik wist op een tiende plaats over de finish te komen. Voor de eerste keer op de Yamaha is dit een heel mooi resultaat en we zijn er allemaal blij mee. We hadden niet verwacht dat we dit in de eerste wedstrijd al zouden doen. Ik ben heel tevreden over mijn eerste Grand Prix en laten we vanaf hier verder bouwen. Ik wil het team bedanken voor deze kans, Emile Gebben en Ruud van Venrooy, zodat ik kan laten zien wat ik kan hier in Italie.’’

Lupino impresses on MXGP return as van Doninck makes strong Gebben Van Venrooy Racing Yamaha debut!

Heading into the final MXGP triple head of the year at the hard pack Arco di Trento track in Italy, the Gebben Van Venrooy Yamaha Racing team had to deal with the injury blow of Calvin Vlaanderen after a practice crash resulted in a hip injury. The team quickly made the decision to draft in a replacement rider for the final three rounds of the series in what was a good chance for Brent van Doninck.

After picking up an ankle injury during the Mantova triple header which ruled him out of six Grand Prix races, the team were pleased to welcome back Alessandro Lupino under the awning for the last three Grand Prix’s of the year in his home country.

 

During timed qualifying, Alessandro Lupino set the eleventh quest lap time with Brent van Doninck fifteenth fastest to give the pair decent gate selections for the moto’s. With van Doninck getting drafted into the team just before the GP, it was actually the first time he rode the bike so will have been happy to been just 2.6 seconds off the pace – the times were close.

When the gate dropped for the first moto, it was Lupino who got a brilliant start in fifth and despite it being his first race in months, looked comfortable running the high pace. The Italian stayed in fifth for fourteen impressive laps before Factory riders, Gautier Paulin and Clement Desalle found their way past but seventh was still a superb race to make his MXGP return.

Things didn’t go as well for van Doninck who got involved in a second corner crash and it’s always hard to fight through the MXGP field. The Belgian was determined to repay the team for their trust and worked his way up to sixteenth from last, so the pace was good.

In the second moto, both riders came through the first lap unscathed and both in the top ten! Lupino again was a strong fifth on the opening lap as he was clearly feeling comfortable on the hard pack track. Gajser and Febvre made passes but again it was another brilliant seventh in moto two which is a great effort! 7-7 meant the Italian ended up sixth overall on the day.

Brent van Doninck showed his potential in race two as he started in tenth and that’s where he finished! For the Belgian to post a top ten moto result whilst still learning the Yamaha is impressive and shows he has a lot of potential. Thirteenth overall on his Gebben Van Venrooy Yamaha Racing debut is a solid start.

The team will now prepare for the penultimate round of the series at the same Arco di Trento track on Wednesday.


Alessandro Lupino (6th overall):
I am really happy with my comeback. I knew that it was going to be tough because my physical condition is not the best. I’ve only rode four times from Mantova, only four times in one month. In the end I didn’t have the energy to push more so I had to slow down a little. It was great results for myself and the team, so I am happy. I have to thank the sponsors of the team as well as all the people around me. It was a nice GP and I will try to do the same on Wednesday.

Brent van Doninck (13th overall): Overall it was a really good day, it was the first day on the bike also so everything was new to me. In practice I did a lot of laps just to get used to the bike and managed to put in fifteenth. In the first race I got a really bad start, the bike was really aggressive so I thought it would be good to change the sprocket but it didn’t work out on the start, it was really bad. I crashed second corner and was dead last. In lap three I crashed again with two other riders, so I lost a lot of time. I got back up and got back up to sixteenth and was riding really well, at the end I made some mistakes and lost my rhythm a little bit. We changed some things again on the bike for race two, I had a pretty good jump out of the gate, around twelfth on the first lap. I made a few passes to get to tenth and I was there the whole moto battling with Monticelli, Bogers and Van Horebeek was right behind me. I was right in the mix but I just couldn’t pass Bogers but I did well and finished top ten already on the Yamaha. I think it’s pretty good and we are all really happy – we didn’t expect to do it at the first race so I am really happy with my first GP, let’s build from here! I want to thank the whole team for this opportunity – Emile Gebben and Ruud van Venrooy for giving me this chance to show what I can do here in Italy.

 

Photocredits – Stefano Taglioni
Press Release: Rogat, 01-11-2020