Publicatiedatum 08-06-2018

Nieuwe 2019 Yamaha MX-modellen: de YZ250F en YZ85

Nieuwe 2019 Yamaha MX-modellen: de YZ250F en YZ85

YZ250F 2019

Power into the victorYZone

Yamaha bouwt al bijna een halve eeuw de meest concurrerende ‘cutting edge’ crossmotoren. En sinds de eerste overwinning van het MX World Championship in 1973, heeft Yamaha in elke belangrijke categorie, deelgenomen en gewonnen. Racen is een integraal onderdeel van het DNA van Yamaha en de wil om te winnen ligt aan de basis van de activiteiten van het bedrijf.

Volledige line up van 65cc tot 450cc

Vanaf de jonge coureurs die starten op de YZ65 tot aan rijders van de nieuwe 2019 YZ85 en YZ125, allemaal hebben zij de mogelijkheid om vanaf het allereerste begin van hun professionele carrière bij Yamaha te blijven. Met het bLU cRU programma van Yamaha krijgen meer dan 80 YZ125 rijders uit 17 Europese landen professionele steun van Yamaha door deel te nemen aan de YZ125 bLU cRU Cup.

Als het tijd is om over te stappen naar de volwassen categorieën, kan continuïteit worden gegarandeerd met de YZ250, de 2019 YZ250F of de YZ450F, waarmee aspirant kampioenen de kans krijgen om de bekroonde prestaties van Yamaha in elke stap van hun carrière te ervaren.

Yamaha YZ crossmotoren bieden de allernieuwste technologie om van zowel liefhebbers als professionele racers de allerbeste rijders te maken, races te winnen en één te worden met de motor, zodat ze in de victorYZone en op het podium terechtkomen.

De nieuwe YZ250F

Voor seizoen 2019 introduceert Yamaha de nieuwe YZ250F, het meest geavanceerde model in zijn klasse. Met een nieuw ontworpen hoogwaardige elektrische startmotor en een wendbaar nieuw chassis start deze state-of-the-art 250cc viertaktmotor een nieuw tijdperk van draadloze connectiviteit en programmeerbaarheid op het circuit met de Yamaha Power Tuner smartphone app.

De nieuwe YZ85

De absolute focus van Yamaha op alle sectoren van de motorcrossmarkt wordt versterkt met de introductie van de nieuwe YZ85, de meest geavanceerde MX motor in zijn klasse voor jeugdige rijders. Deze innovatieve Yamaha crosser, aangedreven door een vloeistofgekoelde tweetaktmotor die uitgerust is met de koppelverhogende Yamaha Power Valve Systeem (YPVS) technologie en nieuw ontwikkelde veersystemen, levert meer vermogen en controle voor jonge coureurs.

Andere modellen in de YZ serie voor 2019

Voor 2019 ontvangt de YZ450F een aantal technische upgrades, terwijl de modellen YZ250 en YZ125 compleet nieuwe graphics krijgen. Met de introductie van de nieuwe YZ250F en de nieuwe YZ85 – en niet te vergeten de onlangs geïntroduceerde YZ65 – biedt Yamaha het meest complete assortiment bekroonde modellen, waarmee coureurs van alle leeftijden de kans krijgen om deel uit te maken van een van de meest succesvolle merken uit de geschiedenis van de motorcross.

Seizoen 2018 tot dusver

Met door de fabriek ondersteunde racers in elke belangrijke klasse, ziet seizoen 2018 er voor Yamaha goed uit. Courtney Duncan domineert het WMX Championship en Yamaha voert dan ook het prestigieuze WMX Manufacturers Championship aan. In de MX2 strijden de officiële MX2 rijders van Team Kemea Yamaha fanatiek om een podiumplaats te veroveren bij elke race op hun YZ250F fabrieksmotor. En in MXGP behoudt Yamaha een sterke 2e plaats in het algemeen klassement in het Manufacturers Championship, met Romain Febvre op de 3e plaats in het algemeen klassement op zijn YZ450FM.

2019 Yamaha YZ250F

De 2019 YZ250F heeft een compleet nieuw motorontwerp dat is voorzien van een elektrische starter, een nieuwe cilinderkop, een nieuwe zuiger, een nieuw nokkenasprofiel, een nieuwe cilindergeometrie, een koppeling met grotere diameter en nog veel meer. Alles werkt samen om topvermogen te bieden, met nog meer vermogen in het middenbereik.

Het bilaterale aluminium wiegframe is geheel vernieuwd en heeft een geoptimaliseerde motorophangingspositie om het zwaartepunt, de wendbaarheid en de tractie van de machine te verbeteren. Vernieuwde carrosserie en ergonomie geven een lichter en compacter gevoel waardoor de rijder en de motor als het ware één worden. Het toonaangevende KYB® veersysteem met vernieuwde interne onderdelen, biedt de optimale balans tussen comfort en racewinnende prestaties.

In combinatie met alle bovengenoemde elementen wordt de gloednieuwe 2019 YZ250F nu ook standaard geleverd met een communicatieregeleenheid (UCC), zodat rijders draadloos verbinding kunnen maken met hun motor en deze aan hun voorkeuren en circuitcondities kunnen aanpassen. Alles wat ze hiervoor nodig hebben is een smartphone en de Yamaha Power Tuner app.

Nieuwe krachtbron

Voor 2019 heeft Yamaha zijn onderscheidende achteroverhellende cilinderontwerp voor de YZ250F motor verbeterd. De vloeistofgekoelde DOHC motor met vier kleppen en brandstofinjectie heeft een efficiënt, recht naar beneden gericht inlaatsysteem aan de voorzijde met symmetrische inlaat- en uitlaatopeningen. Brandstof wordt geleverd door een lichter gasklephuis van 44 mm, via een nieuwe Denso® verstuiver met 12 openingen.

Een nieuwe zuiger met hogere compressie en vlakke bovenzijde heeft een ‘bridge box’ ontwerp voor extra stevigheid, maar met een minimaal gewicht. De zuiger, zuigerveren en zuigerpen voorzien van DLC coating, samen met de uit het midden geplaatste cilinderconfiguratie, beperken alle het wrijvingsverlies en dragen bij tot een snelle respons. De lichtere en rechtere cilinder van de 2019 YZ250F, nieuw ontworpen inlaatpoorten, nokkenasprofielen, stevige drijfstang en geoptimaliseerde krukas werken allemaal samen om een krachtiger vermogen bij middelhoge tot hoge toerentallen te creëren met gebruiksvriendelijke afgifte en uitzonderlijke betrouwbaarheid.

De transmissie en de koppeling zijn verbeterd voor meer gevoel in de koppeling, evenals verhoogde duurzaamheid in de gehele aandrijflijn. De transmissie behoudt dezelfde beproefde overbrengingsverhoudingen als bij het vorige model, maar de tandwielen zijn nu van een nieuwe legering die voorziet in een grotere schokbestendigheid. Dankzij de extra stevigheid was het mogelijk om de tanden van de tandwielen dunner te maken, waardoor het gewicht is verlaagd en een compacter ontwerp mogelijk was. De koppelingseenheid in de 2019 YZ250F is voorzien van frictieplaten die nu 1,6 mm dikker zijn. Door de extra dikte konden onze technici het aantal platen met één plaat verminderen tot acht.

De radiateurs en uitlaat zijn eveneens aangepast voor verbeterde prestaties en een evenwichtigere gewichtsverdeling. De aangepaste radiateurs zijn groter en meer naar de inkomende luchtstroom gekanteld voor een betere koeling onder de vaak veeleisende raceomstandigheden. Het innovatieve ontwerp van het uitlaatsysteem verbetert zowel de massaconcentratie als de vermogensafgifte en heeft voor 2019 een herziene geometrie. Bij deze lay-out wordt de achterkant van de uitlaatpijp verder naar voren geplaatst en de demper meer gecentraliseerd.

’s Werelds eerste Power Tuner app voor een 250 cc productiemotor

De 2019 YZ250F is ‘s werelds eerste 250cc productiecrosser met een draadloos motortuningsysteem. Met de exclusieve Power Tuner app van Yamaha kunt u via uw smartphone eenvoudig het beste vermogensprofiel voor optimale raceresultaten voor op elk circuit kiezen.

Via een draadloze verbinding met de ingebouwde communicatieregeleenheid (UCC) van de 2019 YZ250F kunnen rijders en technici snel en eenvoudig voor verschillende circuitomstandigheden het lucht/brandstofmengsel en de ontstekingstiming karakteristieken afstemmen op de motorprestatie, logboekgegevens van races vastleggen en een reeks gegevens zoals van de koelvloeistoftemperatuur, de luchttemperatuur bij de inlaat, de luchtdruk, de accustatistieken evenals onderhoudsgerelateerde gegevens zoals de totale looptijd controleren.

De Yamaha Power Tuner app – voor het eerst uitgebracht op de 2018 YZ450F – maakt het mogelijk om de motorkarakteristiek in nog meer details dan voorheen te wijzigen. Zo kunnen gebruikers ook instellingen delen met het team of met vrienden (samen met andere informatie) en verandert het systeem zo in een tool die helpt bij het vereenvoudigen van de communicatie.

Dual mode schakelbare motorkarakteristiek

Met de dual mode aanpasbare motorkarakteristiek kan de rijder het motorkarakter met één druk op de knop afstellen. Hierdoor wordt het eenvoudig om de 2019 YZ250F af te stemmen op een ander circuit of andere weersomstandigheden.

Gloednieuwe lichtgewicht elektrische startmotor

De 2019 YZ250F maakt gebruik van een compacte startmotor en een ultralichte lithium-ion accu en introduceert zo het gemak van starten met één druk op de knop. Dit kan zijn tijdens herstarts waarbij de rijder onder druk staat, maar ook wanneer er relaxed gereden wordt. Het systeem wordt gevoed door een ultralichte lithium-ion accu met hoge capaciteit die slechts een minimaal gewicht toevoegt.

Nieuw frame en geoptimaliseerde ergonomie

Het compacte frame van de 2019 YZ250F is geheel vernieuwd om de instinctieve besturing verder te verfijnen, wat deze Yamaha tot een van de beste machines in zijn klasse maakt. Het geheel nieuwe compacte bilaterale aluminium wiegframe is voorzien van een herziene bovenste framebuis, achterframeprofielen, swingarm scharniergebied en geheel nieuwe motorsteunen die het gewicht centraliseren en de stevigheid van de laterale, horizontale en verticale as verhogen om te zorgen voor een ideale balans.

Het nieuwe frame is ontworpen om de wegligging te verbeteren en een zo goed mogelijke stijfheidsbalans te bieden.

Nieuw compact ontwerp van bodypanelen en zadel

Rondom dit volledig opnieuw ontworpen chassis heeft de 2019 YZ250F nieuwe, lichtere, compacte bodypanelen.  De radiateurkappen bevatten een nieuw luchtinlaatkanaal met een holle vorm, dat niet alleen de vormgeving verbetert, maar ook smaller is voor een betere grip met de knieën en meer bewegingsvrijheid van de rijder.  De zadelhoogte is aan de voorkant verminderd met 8 mm en met bijna 20 mm aan de achterkant, waardoor de rijder wendbaarder is op de motor.

Gemakkelijk te verstellen KYB® veersysteem

De instellingen van de toonaangevende, volledig verstelbare KYB® upside-down Air Oil Separate voorvork met snelheidsafhankelijke demping zijn verbeterd, met grotere zuigers om een uitzonderlijke balans te creëren tussen rijgedrag en schokdemping voor racewinnende prestaties. De KYB® schokdemper heeft nieuwe dempingseigenschappen die zijn aangepast aan het nieuwe chassis evenals een nieuwe, lichtere veer.  Het reservoir is vergroot met 30cc om de demping tijdens lange races te verbeteren.

Lichtere wielen

Zorgvuldige computergesteunde verfijning van het dwarsdoorsnedeprofiel van de Excel velgen vermindert het onafgeveerde gewicht, zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid. De stijvere Excel velgen bieden een betere feedback tijdens het remmen en geven een duidelijk gevoel van tractie.

Technische kenmerken 2019 YZ250F
•    Gloednieuwe DOHC 250cc vloeistofgekoelde viertaktmotor
•    Power Tuner smartphone app voor afstemming op het circuit
•    Tweestandenschakelaar voor ‘on the fly’ motorkarakteristiek
•    Lichtgewicht elektrische starter met lithium-ion accu
•    Slank en compact nieuw chassis en zadel
•    Nieuw sterker bilateraal aluminium wiegframe
•    Nieuwe Air Oil Separate upside-down voorvork met een grotere diameter
•    Lichtere achterschokdemper met verbeterde dempingsprestaties
•    Nieuwe heavy-duty koppeling met een lichter gevoel in de koppelingshendel
•    Nieuw hoog-efficiënt gekanteld radiateurontwerp
•    Herontworpen luchtfilterhuis
•    Stijvere as-opnames voor een beter gevoel
•    Nieuwe nokkenasketting met een hoge specificatie

2019 Yamaha YZ85

De nieuwe 2019 Yamaha YZ85 crossmotor, beschikt over een groot aantal belangrijke aanpassingen die gericht zijn op de prestaties en ergonomie van jonge coureurs. Met een compleet nieuw motorblok, vering en nog veel meer is de 2019 YZ85 ontworpen om bLU cRU rijders zich te laten kwalificeren voor de victorYZone met racewinnende prestaties en een ongeëvenaarde betrouwbaarheid.

Compleet nieuwe motor

De 2019 YZ85 maakt gebruik van de nieuw ontworpen 85cc vloeistofgekoelde tweetaktmotor met een luchtinlaatsysteem met membraaninlaat en een mechanisch Yamaha Power Valve Systeem (YPVS). Gecombineerd met vernieuwde cilinder en cilinderkop, carter, krukas, drijfstang, transmissie, uitlaat en CDI unit biedt deze nieuwe YZ tweetaktmotor breed handelbaar vermogen in het volledige toerentalbereik zonder verlies van piekvermogen bij hoge toerentallen.

Verfijnd chassis en optimale ergonomie

Het semi-dubbel stalen wiegframe, het demontabele subframe en de vernieuwde aluminium swingarm van de 2019 YZ85 bieden een wendbare uitstraling, zekere rijeigenschappen en onderhoudsvriendelijkheid. De ergonomie bestaat uit een plat, comfortabel zadel, een in vier standen verstelbaar aluminium conisch stuur en instelbare hendels om comfort en bewegingsvrijheid te bieden aan jonge coureurs in elke categorie.

Verbeterd remsysteem

Zo heeft de 2019 YZ85 een nieuwe, stijvere voorremleiding met nieuwe ligging voor meer remgevoel, terwijl Wave remschijven een verbeterde zelfreiniging en meer koeling bieden. De 220 mm schijfrem vóór en 190 mm schijfrem achter bieden krachtig en nauwkeurig remvermogen.

Gemakkelijk te verstellen KYB® veersysteem

De nieuwe 2019 YZ85 beschikt over de in races bewezen, volledig instelbare 36 mm KYB® upside-down voorvork voor een optimale stijfheidsbalans. Dit biedt uitzonderlijke wendbaarheid, schokdemping en gemakkelijke afstelbaarheid voor racewinnende prestaties. De volledig instelbare KYB® schokdemper beschikt over speciaal ontworpen dempende kenmerken die perfect samengaan met het nieuwe chassis.

Technische kenmerken 2019 YZ85
•    Nieuwe 85cc vloeistofgekoelde tweetaktmotor met Yamaha Power Valve Systeem (YPVS).
•    Kunststofhars membraanklep en nieuwe expansie-uitlaat
•    Verhoogde compressieverhouding van 8,2-9,6:1
•    Nieuwe close ratio versnellingsbak met 6 versnellingen
•    Lichte en efficiënte radiateur voorzien van grote kern
•    Volledig instelbare 36 mm KYB® upside-down voorvork
•    Nieuwe slijtvaste vorkbeschermkappen
•    Nieuwe Wave remschijven en remslangen
•    In vier standen verstelbaar conisch aluminium stuur
•    Nieuwe aluminium swingarm voor een eenvoudige afstelling van de ketting
•    Monocross achterwielophanging
•    Opvallende styling en op de Yamaha fabrieksmotoren geïnspireerde graphics

2019 YZ450F

Na het grote re-design in 2018 ontvangt de toonaangevende YZ450F voor 2019 een aantal gedetailleerde technische verbeteringen. De belangrijkste wijziging is aangebracht aan de voorkant, waar de voorvorkpoten uitgerust zijn met grotere as-opnames en nieuwe wielbussen, die een hogere stijfheid aan de voorkant garanderen.

Deze verhoogde stijfheid aan de voorkant verbetert het algehele rijgedrag van de YZ450F door nauwkeurigere oppervlakfeedback te geven. Hierdoor krijgt de rijder meer inzicht in het niveau van de voorwieltractie, voor een beter gevoel en nog meer controle.

Originele Yamaha MX en Enduro accessoires

Yamaha biedt een breed scala aan originele accessoires voor de YZF viertakt en YZ tweetakt modellen, waaronder een speciaal ontwikkelde lijn GYTR® Performance producten waaronder slip-on uitlaatdempers, complete uitlaatsystemen, velgen en nog veel meer.

Yamaha biedt ook een collectie MX en Enduro kleding, met een keur aan stijlen en ontwerpen in de GYTR® en Zenkai collecties, bestaande uit shirts, broeken, handschoenen en nog veel meer.

De originele accessoires en kledinglijnen van Yamaha zijn continu in ontwikkeling. Kijk op www.yamaha-motor.nl voor meer informatie over de nieuwste collecties.

Prijs en beschikbaarheid MX modellen 2019.

De Yamaha 2019 YZF en YZ modellen zijn vanaf begin juli 2018 beschikbaar bij de officiële Yamaha MX dealers. Neem voor meer informatie over de 2019 MX modellen en de adviesverkoopprijzen voor de Nederlandse markt contact op met Hans Groenendijk van Yamaha Motor Europe, branche Nederland.

MX Pro Tour

Yamaha bezoekt in 2018 opnieuw verschillende circuits in Europa waar consumenten de 2019 YZ serie kunnen testen, ervaren en meer informatie kunnen krijgen, ook van originele Yamaha accessoires en GYTR® Performance producten. Meer informatie over data en locaties wordt in juni 2018 op de diverse websites, waaronder www.yamaha-motor.nl, gepubliceerd.