Publicatiedatum 05-04-2022

VLAANDEREN MAAKT INDRUK IN MXGP VAN PORTUGAL

Voor aanvang van de vierde wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in Portugal kreeg het Gebben van Venrooy Yamaha team een tegenslag te verwerken omdat Arminas Jasikonis nog last had van een valpartij bij het ONK in Lierop en besloot daardoor samen met het team om deze wedstrijd over te slaan zodat hij weer 100 procent fit kan worden. Door het wegvallen van Jasikonis was Vlaanderen de enige rijder binnen het team maar hij reed een sterke wedstrijd en scoorde veel belangrijke punten voor het wereldkampioenschap.

 

De Grand Prix van Portugal was twee jaar van de kalender maar keerde het afgelopen weekend terug. Het circuit van Agueda lag er perfect bij en de fans konden onder mooie zonnige omstandigheden van mooie wedstrijden genieten.

Calvin Vlaanderen, MXGP Portugal, 3-4-2022
Calvin Vlaanderen, MXGP Portugal, 3-4-2022

In de eerste manche vocht Vlaanderen voor wat hij waard was en kwam vanaf een negende plaats terug naar een zevende positie. Hij was sneller dan het groepje voor hem maar slaagde er niet in om de rijder voor hem te passeren en kwam op een zevende plaats over de finish.

De tweede manche was nog beter voor Vlaanderen. Aan het einde van de eerste ronde reed hij op een tiende plaats maar het rijden ging in deze manche nog beter dan in de eerste manche en hij wist gedurende de wedstrijd vier plaatsen winst te boeken en kwam als zesde over de finish. Zijn snelheid was indrukwekkend en tegen het einde van de wedstrijd had hij een hele goede flow op de baan en liep in op de groep voor hem.

Een 7-6 in de manches leverde hem een zevende plaats op in het dagklassement en Vlaanderen hoopt dat hij deze vorm in de komende wedstrijden verder kan zetten.

Het team zal nu afreizen naar Arco di Trento in Italie waar aankomend weekend de vijfde wedstrijd van het kampioenschap verreden zal worden.

Calvin Vlaanderen, MXGP Portugal, 3-4-2022
Calvin Vlaanderen with Herjan Brakke, MXGP Portugal, 3-4-2022

Commentaar Calvin Vlaanderen (7e in het dagklassement): ‘’Ik ben blij met de goede wedstrijddag in Portugal. Ik voelde me goed op de motor en het voelt goed om twee constante manches neer te zetten. In de eerste manche had ik het moeilijk om het vuur te vinden om de rijders voor me in te halen. Ik voelde dat ik sneller was maar ik werd opgehouden en zat niet dicht genoeg achter de rijder voor me om een inhaalmanoeuvre te forceren. In de tweede manche ging het rijden beter en vocht mijzelf naar een zesde plaats. Dit is een goede stap voorwaarts en ik ben hongerig voor meer van dit.’’

 

Vlaanderen impresses at the MXGP of Portugal 

The Gebben van Venrooy Yamaha team were hit with a blow coming into the fourth round of the MXGP World Championship as Arminas Jasikonis had been struggling with a recent crash and together with the team decided it would be best to give Portugal a miss so he can return at 100%. With Jasikonis ruled out, it left Vlaanderen as the sole rider under the awning, but he did a great job in carrying the burden. 

The Agueda track in Portugal has been off the calendar for the past two years but made a welcome return at the weekend with brilliant weather and a superb circuit.

In the first moto, Vlaanderen battled hard and made a couple of passes to go from ninth to seventh – he was faster than the group ahead of him but just couldn’t make a move at a track that was difficult to pass on.

The second moto went even better for Vlaanderen. At the end of the first lap, he was in tenth but rode even better than he did in moto one and made four passes to come home in an impressive sixth. His pace was impressive and towards the end of the moto he was riding with a really good flow and catching the group ahead.

7-6 was good enough for seventh overall and he’ll be hoping to keep this form heading into the rest of the season.

The team will now head to Arco di Trento this weekend for the fifth round of MXGP.

Calvin Vlaanderen, MXGP Portugal, 3-4-2022

Calvin Vlaanderen (7TH overall): I am happy with a solid day of racing in Portugal. I felt good on the bike all weekend and was stoked to put two consistent moto’s in on Sunday. In the first race I struggled in finding the fight in me to pass the riders in front. I felt faster and was being held up but couldn’t get close enough to make a pass. The second moto the riding was better and could fight to sixth. It is a good step in the right direction and now I am hungry for more.


Photocredits – Bavo