Publicatiedatum 13-04-2022

EEN ZWARE VALPARTIJ HOUDT VLAANDEREN VAN TOP RESULTAAT IN ARCO DI TRENTO

Het Gebben van Venrooy Yamaha team reisde naar het Italiaanse Arco di Trento voor de vijfde wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP. Na het goede weekend in Portugal was de doelstelling om hier verder te bouwen. De baan werd dit jaar in tegengestelde richting gereden waardoor dit een nieuwe uitdaging was voor de rijders. Gedurende het weekend werd de baan steeds verraderlijker en was de ondergrond erg glad.

 

Arminas Jasikonis was nog niet in staat om zijn terugkeer te maken waardoor Vlaanderen de enige rijder was binnen het team. Hij was gemotiveerd om zijn goede rijden van in Portugal hier verder te zetten. In de eerste manche pakte hij een redelijk goede start en kwam op een achtste plaats uit de eerste ronde. Hij had een goed ritme op de baan en was er klaar voor om inhaalmanoeuvres te forceren. Nadat hij Beaton en Evans wist te passeren, kwam Vlaanderen aan het achterwiel van Jeremy Seewer maar slaagde er niet in om hem te passeren en werd zesde.

Calvin Vlaanderen, MXGP Italië - Arco di Trento, 10-4-2022
Calvin Vlaanderen, MXGP Italië – Arco di Trento, 10-4-2022

De start van de tweede manche was minder goed dan in de eerste manche en pas op een elfde plaats kwam hij uit de eerste ronde. Het duurde niet lang voordat hij rijders begon te passeren en zich op werkte naar een zevende plaats. Het leek opnieuw een goed weekend te worden maar in de zestiende ronde ging het flink fout voor Vlaanderen. Zijn motor schoot op een springbult in zijn vrij waardoor hij hard ten val kwam. Gelukkig heeft hij bij de valpartij geen blessures opgelopen maar wel betekende dit het einde van de wedstrijd voor Vlaanderen. Het positieve is dat Vlaanderen heeft laten zien dat hij de snelheid heeft om in de top vijf mee te doen.

Calvin Vlaanderen, MXGP Italië - Arco di Trento, 10-4-2022
Calvin Vlaanderen, MXGP Italië – Arco di Trento, 10-4-2022

Commentaar Calvin Vlaanderen (13e in het dagklassement): ‘’Het was een goed weekend maar helaas eindigde het niet zoals ik had gewild. Ik had het hele weekend een goed ritme en gevoel op de motor en op de baan. In de eerste manche eindigde ik op een zesde plaats en in de tweede manche reed ik met nog drie ronden te gaan op een zevende plaats. Ik schakelde de motor in zijn vrij bij de oploop van een bult en kwam hard ten val.  Gelukkig heb ik er niets aan overgehouden maar wel ben ik teleurgesteld voor mijzelf en het team dat ik het goede eindresultaat er niet uit heb weten te halen.”

 

A big crash for Vlaanderen costs him strong result at Arco di Trento

The Gebben van Venrooy Yamaha team travelled to Italy and Arco di Trento for the fifth round of the MXGP World Championship and looking to build after a good weekend in Portugal. The Italian track presented the riders a challenge as it ran the opposite direction from normal and the slick circuit was very demanding with plenty of bumps. 

With Arminas Jasikonis still not ready to make his MXGP return, it meant that Calvin Vlaanderen was left as the sole rider under the awning, but he was motivated to keep the ball rolling after two good moto’s in Portugal.

In the first moto, Vlaanderen took a decent start as he was sitting eighth after the first lap, but he gelled with the track really well and set about making moves. After making passes on Beaton and Evans, it was a very strong sixth for Vlaanderen – he caught to the back of Seewer but just couldn’t make a move at a track that was difficult to overtake on.

The start of race two wasn’t quite as good as in the first moto as he was eleventh after the first official lap, but it didn’t take him long to make some passes. After working his way into a strong seventh it was looking like another good weekend but on lap sixteen, he hit neutral on a jump take-off and the result was a big crash ending his moto.

Thankfully, Vlaanderen has escaped any injures so will now dust himself down and get ready for round six of the series heading to Latvia. The encouraging thing is that he’s showed he has speed to be a consistent front runner.

Calvin Vlaanderen, MXGP Italië - Arco di Trento, 10-4-2022
Calvin Vlaanderen, MXGP Italië – Arco di Trento, 10-4-2022

Calvin Vlaanderen (13th overall): It was a good weekend despite it ending not the way I wanted. I had a good flow and feeling with the bike and the track all weekend. In the first race, I battled to sixth and in the second race was in seventh with three laps to go. I then hit neutral on a jump take-off and went over the bars. I am thankful to be okay but I’m very disappointed to let myself and the team down with what could’ve been a good overall result.


Photocredits – Arno